comformiteits verklaring

Certificaat ? Conformiteitverklaring!

 

Enkele jaren geleden was ik met mijn vrouw aan het winkelen in Rotterdam.  In een vrij brede winkelstraat belanden we op een gegeven moment voor een winkel met Perzische tapijten. Mijn vrouw was al enige tijd gefascineerd door het kleurenspel van deze tapijten en zag er graag een liggen bij ons in de woonkamer.  Omdat we op dat moment een meevallertje hadden  konden wij ons een uitspatting veroorloven en gingen de winkel naar binnen.

Binnen gekomen werden we aller vriendelijks ontvangen door een heer met een oosters accent. Die ons vertelde dat wij niet zo maar een zaak waren binnen gelopen , maar bij een echte specialist terecht waren gekomen. En dat hij enkel en alleen maar kwaliteit verkocht. En dat kwam tot uitdrukking in het feit dat er geen tapijt bij hem de deur uit ging  zonder een  certificaat van echtheid. Overtuigt van de oprechtheid van de man kochten we bij hem een mooi tapijtje, wel een hoop geld maar ja we hadden kwaliteit gekocht. Vorige week vertelde mijn vrouw mij dat ze op het tapijtje was uitgekeken en dat ze eigenlijk wel wat nieuws wilde.

Ergens in een van de laden vond ik ook nog het certificaat van echtheid en ging ik dus met het tapijtje en het certificaat op pad om samen met mijn vrouw iets nieuws uit te zoeken. Veel geld zouden wij er immers niet bij hoeven te leggen want we hadden toen kwaliteit gekocht.

 

Gelukkig bestond de zaak nog en vol goede moed stapte we naar binnen. En weer werden we aangesproken door een zeer vriendelijke man met een oosters accent. Toen wij hem vol trots het tapijtje met certificaat toonde keek de man ons verbaast aan. En vroeg ons wat wij hier mee wilde. Toen wij hem vertelde dat wij dit kwaliteit tapijtje wilde inruilen voor een nieuwe bleek al heel snel dat ons tapijtje niets waard was. En dat het certificaat stond voor echte rotzooi.

 

Dit is zo maar een verhaal dat in de praktijk regelmatig voor komt. Hoe vaak worden wij niet lekkerder gemaakt als het is. Er woord in het bedrijfsleven Veel geld uitgegeven aan cursussen voor het personeel met betrekking tot verkoop technieken. En deze zijn helaas vaak niet gericht op vakinhoudelijk gebied.

 

Zowel nationaal als internationaal hebben afnemers behoefte aan zekerheid over de kwaliteit van de geleverde goederen en diensten. Immers, de verscheidenheid is tegenwoordig groot.

Een leverancier kan zijn  product of dienst objectief laten beoordelen of testen door een certificatie- of inspectie- instelling aan de hand van de div. kwaliteit systemen. Op ieder denkbaar werkgebied, zoals bouw, energie, voeding, milieu, drinkwater gezondheid, Transport en zo verder.

 

 

 

Bij een goed resultaat verstrekt de beoordelende organisatie een conformiteitverklaring van het product of dienst die de firma levert. Meestal bestaat die verklaring uit een certificaat of een rapport waaruit moet blijken waaraan het getoetst is. Daarom heet een beoordelende instelling een conformiteitverklarende instelling. Het is belangrijk dat deze instelling competent is. Alleen dan is de conformiteitverklaring bruikbaar en betrouwbaar.

 

Goed resultaat ?  Een Certificaat  Conformiteitverklaring

 

Dus een certificaat is eigenlijk een conformiteitverklaring, en kan in principe door een ieder worden uitgegeven. In veel gevallen eist Europese of nationale regelgeving de afgifte van een conformiteitverklaring. Echter heeft deze enkel maar waarde als er op vermeld woord waar de verklaring zich aan conformeert. Dit kan zijn Richtlijnen, normen, onderlinge afspraken, branche afspraken, enz. Dit moet zo volledig mogelijk zijn vermeld dit om de juiste beoordeling van het product of dienst te kunnen maken. Enkel de vermelding van een richtlijn is vaak niet voldoende. Ook kan Europese of nationale regelgeving eisen dat deze verklaring woord uitgegeven door een NOBO. Dit zijn dan de instellingen die vallen onder toezicht van de raad van accreditatie. De raad beoordeelt de competentie van de conformiteitverklarende instellingen. Daarnaast houdt de raadtoezicht op de onpartijdigheid en deskundigheid van de  conformiteitverklarende in stelling.

 

 

Goede wijn behoefd geen krans


Comments

There are no comments


Post a comment