CE markering waar staat dat voor

CE markering – waar staat dat voor?

 

Steeds vaker word ik geconfronteerd met PBM’s die niet aan de richtlijn voldoen, maar dit wel zouden moeten. De bij de PBM behorende conformiteit verklaring is vaak ook niet aanwezig, niet compleet of heeft niets met een conformiteit verklaring te maken.

Dit is mede te wijten aan de desinteresse van de opdrachtgever/inkoper van de PBM’s. Menigmaal als ik op een inkoop afdeling vraag om de conformiteitverklaring dan zie ik alleen maar verbaasde gezichten, met een uitdrukking van waar heb je het over. En, hieraan is met de gebruikshandleiding toch het gebruiksdoel te herlijden. Tevens is het ook een belangrijk deel van product aansprakelijkheid. Vele denken dat een A4 tje met het woord Certificaat een document van waarde is.

Ook bij diverse fabrikanten/importeurs/samenstellers is bewust of onbewust niet veel kennis van zaken aanwezig. Veel leveranciers doen maar wat, er wordt toch niet naar gekeken. Overheid en werkgevers denken van elkaar dat zij de verantwoordelijkheid hebben voor invulling van de controle op de naleving van de Europese regelgeving. Ook wordt de positie van de Europese regelgeving vaak onderschat. Zowel overheid als fabrikant nemen het met de Europese regelgeving niet echt serieus.

De huidige economische situatie heeft hierin ook een negatieve invloed en realiseren we ons naar mijn mening veel te weinig dat goedkoop ook wel eens duurkoop kan zijn. Het korte termijn denken  brengt naar mijn inzien vele risico’s met zich mee.  Op economische vlak maar ook met betrekking tot de arbeidsveiligheid. Als wij de wijze lessen uit het verleden negeren dan komen we niet vooruit. En dat is in onze kwaliteitssystemen toch een van onze grootste aandachtspunten.

De vraag die ik nu heb is, hoe kunnen we nu bereiken dat we ons bezig gaan houden met de minimale eisen met betrekking tot veiligheid, gezondheid en het milieu zoals wij dit in Europa hebben vastgesteld. Dit met als doelstelling om voor ons allen, dat we een goed, duurzaam en veilig leven te kunnen leiden.

 Groetjes wulf


Comments

  • Freek Slachter

    2016-11-04

    Veel bedrijven houden zich niet aan de CE markering. Ook is de handleiding vaak niet duidelijk laat deze dan ook maken door een bedrijf die verstand heeft van de regelgeving!

  • Fabian

    2016-06-06

    Goed omschreven Wulf.


Post a comment